EdisiViral.Com Video Search Login
Loading...

Isteri TerIantar, Anak Pula Der!ta Sak!t Usus

0 month ago, 25-Nov-2021

Seorang lelaki diduga dengan ujian berat apabila perlu menjaga isterinya yang terlantar sak!t akibat disrang str0k sebelah badan dan sering meracau di rumah keluarganya di Rumah Rakyat Repah di sini sejak dua minggu lalu.

Muhammad Osmam Yahya, 35, berkata, sebelum terIantar sak!t, isterinya, Nor Afanisha Mohamad, 39, sudah hampir dua tahun tidak boleh berjalan akibat pnyakit kencing manis dan drah tinggi sehingga menyebabkan buah pinggang gagaI berfungsi dengan baik.

Penjual char kuetiau di pasar malam itu berkata, dia kini sudah setahun lebih tidak dapat berniaga kerana menjaga isterinya yang sak!t selain disebabkan C0VID-19.

Macam-macam yang saya rasa, apabila isteri meracau dan mula cakap nak jumpa ahli keluarga yang sudah meninggaI dunia, hati saya sebak, katanya ketika ditemui selepas menerima katil sumbangan Ahli Parlimen Tampin di Rumah Rakyat Repah di sini baru-baru ini.

Hadir sama ketika penyerahan katil itu ialah Pengerusi Majlis Pengurusan Komuniti Kampung (MPKK), Zaharudin Johan.

Muhammad Osmam memberitahu, dia bersyukur apabila ahli keluarga isterinya datang membantu termasuk menyalin lampin pakai buang memandangkan badan isterinya agak besar serta memerlukan kudrat lebih daripada dua orang untuk menguruskannya.

Afanisha juga kini hanya bergant0ng kepada susu khas yang diberikan setiap tiga jam sekali melalui tiub yang dipasang sejak dua minggu lalu, ujarnya.

Menurutnya, dia terpaksa menggunakan duit simpanannya bagi memenuhi keperluan keluarga dan turut mengambil upah membina rumah jika diperlukan selain bantuan pelbagai pihak serta ahli keluarga.

Disebabkan isterinya sak!t serta pandemik C0VID-19, Muhammad Osmam masih gagal untuk menguruskan pembedahan anak tunggal mereka, Muhammad Shaziman yang berusia lapan tahun yang juga orang kelainan upaya (OKU) fizikal.

Usus anak saya berada di luar badan sehingga dia terpaksa memakai bengkung. Sepatutnya anak saya sudah melalui pembedahan menyediakan ruang usus dan menarik usus masuk ke dalam per0t dan pungg0ng di Hospital Kuala Lumpur.

Kos ini biasanya ditanggung kerajaan, namun saya masih belum berpeluang untuk menguruskan anak saya itu, katanya.

Orang ramai yang ingin menghulurkan sumbangan boleh berbuat demikian melalui akaun Bank Islam 0502-1020-2586-05 dengan nama Nor Afanisha Mohamad. – dipetik dari MYKMU, K 0nline

 

Jangan lupa like, komen dan share ya. Terima Kasih!! [email protected]Mytv ViralSUMBER : mytvviral.comLive Website Traffic


loading...