Kisah Sahabat Yang Menanggalkan Baju Besi Kerana Mendambakan Gugur Syahid

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم
kisah-baju-besi-saidina-ali

Kisah Kesyahidan Seorang Sahabat Yang Menanggalkan Baju Besi Kerana Mendambakan Gugur Sebagai Syahid - Sahabat ini bernama Zaid bin Khattab bin Nufail ia adalah saudara kandung Umar bin Khattab . Zaid lebih tua umurnya daripada Umar dan lebih dahulu memeluk islam. Beliau adalah salah seorang sahabat yang turut berperang dalam Perang Badar dan perang-perang yang lainnya. 


Rasulullah saw telah mempersaudarakan antara Zaid bin Khattab dengan Mu'nu bin Uday al-Ajlaniy.
Ketika Perang Badar berlangsung adiknya Umar bin Khattan, Zaid bin Khattab ini berkata :"Pakailah baju besiku ini . Ketika Perang Yamamah ia bertugas untuk memegang bendera pasukan muslimin. Namun ia tetap maju ke hadapan bertempur melawan musuh. Kemudian ia berperang sampai syahid. Kemudian bendera atau panji yang dipegangnya itu jatuh dan disambut oleh Salim hamba milik Abu Hudzaifah . Lalu

Umar sangat sedih melihat keadaan saudaranya itu, lalu Umar al-Khattab berkata :"Zaid lebih dahulu memeluk islam sebelum aku memeluk islam, setiap kali angin timur bertiup aku mencium harum abangku Zaid bin Khattab. (83)

Sumber (83) Lihat Kitab Thabaqaat al-Kubra :3/377


Terima kasih membaca artikel ini  Kisah Kesyahidan Seorang Sahabat Yang Menanggalkan Baju Besi Kerana Mendambakan Gugur Sebagai Syahid ini .

Daripada : http://mselim3.blogspot.my