Ibu Bapa Kena Ada Teknik Disiplinkan Anak Supaya Mereka Lebih 'Behave'. 9 Alternatif Ini Boleh Digunakan





Mempunyai anak bermaksud anda perlu sedia berdepan dengan situasi anak kerap buat perangai sampai anda boleh hilang sabar. Ia sebenarnya perkara biasa dan mesti dilalui oleh setiap ibu bapa.



Ia juga menjadi sebahagian daripada proses pembelajaran anak sebelum mereka mampu mengawal emosi mereka sendiri. Dalam bab mendidik anak, ibu dan ayah perlu menerapkan nilai disiplin dalam diri mereka. Suka atau tidak, kriteria ini menjadi salah satu faktor penting menjadi anak yang cemerlang di masa hadapan.



Pelbagai cara boleh digunakan untuk anda mendisiplinkan anak-anak. Tak semestinya cara A yang digunakan oleh ibu bapa B berkesan kepada anak pasangan ibu bapa C. Jadi terpulanglah pada kebijaksanaan ibu bapa sendiri. Apa pun perkongsian dalam facebook Puan Norleen Mohd yang menyertai bengkel Nurturing Parenting, di Alberta, Canada boleh dijadikan panduan kepada semua ibu bapa.



Alternatif mendisplinkan anak anak:



1. Tarik balik 'privilege' ( keistimewaan)



* untuk sementara (tempoh yang munasabah dan beri kesan makan dalam pada anak)



* Contoh: Jika anak diberi keistimewaan untuk bermain PS4 pada Sabtu dan Ahad, keistimewaan ini ditarik balik selama 2 minggu atau lebih.



* Ibu ayah kena tegas dan hati kering; tak termakan dek pujuk rayu, pemberontakan kecil kecilan anak.



* Tips untuk tidak cair dengan pandangan anak; elak pandang tepat ke mata mereka. Tumpu ke bahagian antara mata, hidung atau dahi anak.



Ini sebahagian perkongsian dari bengkel Nurturing Parenting yang saya hadiri. Saya bukan pakar dalam bab keibubapaan, masih merangkak, ada masa tergolek, tersembam juga.



Ilmu ini saya kongsi dengan semua moga ada yang dapat manfaat sama.





2. Alih perhatian anak



Ubah fokus anak kepada perkara atau subjek lain. Taktik ini sering digunakan apabila berkaitan dengan keselamatan, atau anak mahu tunjuk bakat lukis mural di dinding dengan gincu merah menyala.



3. Fokus kepada kelakuan baik anak



Tunjuk yang kita betul betul suka, bila anak buat baik. Puji sungguh sungguh kelakuan baiknya. Bukan sekadar memuji "Good girl/ Good boy!". Itu kurang menangkap. Lama lama nanti anak bosan dan mula buat pe'el (perangai), mahu tengok reaksi sebenar kita.



4. Tulis karangan/esei



Suruh anak tulis karangan (1 halaman cukup, beri 1 helai kertas saja), tetapkan masa. Dia perlu nyatakan sebab dia buat pe'el dan mohon maaf. Ini hanya sesuai untuk anak yang sudah pandai menulis ayat. Usah beri 1 buku latihan, lagi lagi kalau anak memang berbakat menulis. Habis dia buat novel nanti.



5. Grounding



Tempoh grounding harus kurang dari seminggu. Andai lebih dari itu, ada kemungkinan anak akan cari idea lain untuk release tension.



6. Restitution - Betulkan kesilapan





Anak perlu ambil langkah untuk perbaiki situasi.



Contoh: Nabil merampas set Lego dari abangnya sambil menyiku.



Restitution: Nabil perlu minta maaf dari abangnya, gosok gosok sikit tempat yang disiku dan pastikan tiada kecederaan serius.



Ada anak anak yang ambil ringan dan buat secara bergurau, atau buat macam macam aksi lawak.



Sila ketap bibir tahan gelak walau rasa nak terkencing tahap gaban. Tunjuk pada anak, kita serius. Ini didikan bagi dia bertanggungjawab atas setiap kelakuannya.



7. Ignoring - Abaikan



Anak anak sukakan perhatian ibu ayah. Salah satu taktik mereka, buat pe'el. Selagi apa yang dibuat tu tidak membahayakan keselamatan anak dan orang lain, sila abaikan.



Namun, andai anak sudah sengih sengih mahu conteng dinding, cepat cepat alih perhatiannya. Usah sengih balik. Segala cubaan yang boleh merosakkan harta benda, wajar ditegah.



8. Parental disappointment - Beritahu kita tidak suka dengan kelakuannya



Berterus terang dengan anak, gunakan bahasa yang jelas dan mudah mereka faham. Perlu tekankan, kita bukan tidak suka pada anak, tapi pada perbuatannya yang kurang baik.



Jika berlaku lagi, ibu ayah mungkin boleh pertimbangkan untuk menarik balik keistimewaan anak, atau beri mereka Time Out.



9. Time Out - Asingkan anak dari orang lain





Time Out perlu di tempat yang selamat, cukup pencahayaan, dan boleh dilihat dengan jelas. Bukannya di dalam almari, stor, bilik bertutup



atau bilik bawah tanah.



Anak di bawah usia 2 tahun, tidak boleh diberi Time Out.



Selepas sesi Time Out, ibu ayah perlu duduk berbincang dengan anak tentang kelakuannya yang kurang baik.



Perkongsian dari bengkel Nurturing Parenting, Bowwest Community Resource Centre, Calgary, Alberta,



Canada.



 



Sumber: Facebook Norleen Mohid




Layari laman web