Accounting
Manifesto BN Jauh Lebih Baik Berbanding Manifesto Populis Pancing Undi Pakatan Harapan

KUALA LUMPUR, 15 Mac - Ketua Penerangan UMNO Malaysia, Tan Sri Annuar Musa berkata, manifesto Barisan Nasional (BN) yang akan dibentangkan oleh Datuk Seri Najib Tun Razak adalah jauh lebih baik dan jauh lebih besar perancangannya berbanding daripada manifesto yang dikeluarkan oleh Pakatan Harapan baru-baru ini.

-

Bagaimanapun, beliau enggan mengulas atau memberikan sebarang klu berhubung manifesto BN tersebut dan katanya, biarlah bila sampai masanya nanti manifesto BN itu akan diumumkan oleh Pengerusi BN Datuk Seri Najib Tun Razak sendiri.

-

-Tidak kena bagi saya untuk memberikan sebarang klu tentang manifesto dan mendahului Presiden dalam hal ini. Tetapi apa yang boleh saya katakan ialah manifesto BN kali ini jauh lebih besar dan jauh lebih baik daripada manifesto Pakatan Harapan.

-

-Manifesto Pakatan Harapan lebih kepada bersifat mahu memancing undi tanpa kebertanggungjawaban. Mereka lontarkan janji tetapi pemimpin pakatan harapan terlupa, jika kita menghitung janji-janji mereka itu, Malaysia akan bankrap lebih awal lagi.

-

-Janji mereka untuk tiadakan GST, RM45 bilion akan hilang. Tangguhkan pembayaran PTPTN, lagi berapa bilion akan hilang. Jika kita campurkan segala janji-janji pakatan harapan dalam menifesto mereka dan terjemahkan ia dalam bentuk wang, Malaysia akan awal-awal lagi bankrap.

-

-Penarafan A- yang diberikan IMF kepada negara kita hari ni dapat dicapai antaranya adalah kerana pengurusan ekonomi yang meyakinkan dan cara kerajaan mengawal defisit. Kalau kita ikut manifesto Pakatan Harapan bajet tahun pertama pakatan harapan negara akan jadi defisit. Bila jadi negara defisit, taraf negara akan jatuh dan jika rating itu jatuh maka pelaburan, pinjaman dan pelaburan luar akan jatuh.

-

-Mungkin ramai yang tidak perasan dan tidak sedar, manifesto mereka boleh susun ayat supaya nampak cantik tetapi dalam hal mengurus negara ia tidak begitu,- jelasnya ketika ditemui selepas menjadi hos program diskusi mingguan UMNO-Online “Anda Tanya Kita Jawab” di PWTC di sini hari ini.

-

Tambah Annuar lagi, sesuatu manifesto itu tidak boleh dibuat atas sifat populis sehingga kita menghancurkan asas-asas fundamental ekonomi Malaysia.

-

-Mereka yang membuat manifesto tanpa mengambil kira asas fundamental ekonomi negara, sebenarnya adalah satu manifesto yang tidak bertanggungjawab. Kita boleh berjanji apa saja, tetapi kita mahu pastikan bahawa ekonomi negara terus tumbuh dan berkembang, penarafan kena bagus.

-

-Manifesto bukan soal semata-mata untuk meraih undi rakyat, tetapi konsep manifesto adalah membentang kepada rakyat apa rancangan kerajaan di masa hadapan. Tapi kalau ada rakyat di negara ini yang mahu memilih kerajaan kerana soal Tun untuk tempoh setahun dua, mereka boleh pilih pakatan harapan.

-

-Tapi kalau mereka mahu memilih untuk masa depan yang lebih cemerlang dan terancang, maka mereka boleh memilih BN,- tegasnya.-MediaUMNO

Comments
 • news Image
  Sandro Doinitsin

  Curabitur erat est, dapibus quis molestie vitae, auctor elementum tellus

  13 march in 14:57
 • news Image
  Lera Shvets Sandro Doinitsin

  Curabitur erat est, dapibus quis molestie vitae, auctor elementum tellus

  13 march in 14:57
 • news Image
  Alla Rozanvo Sandro Doinitsin

  Curabitur erat est, dapibus quis molestie vitae, auctor elementum tellus

  13 march in 14:57
 • news Image
  Lera Shvets Sandro Doinitsin

  Curabitur erat est, dapibus quis molestie vitae, auctor elementum tellus

  13 march in 14:57
Leave Comment