Accounting
BN Fokus Jadikan Jasin Hab Pendidikan

JASIN, 14 Mac – Kawasan Parlimen Jasin pada suatu masa dahulu hanya dipenuhi ladang getah dan kelapa sawit.

-

Namun, hasil visi dan usaha tanpa mengenal lelah kerajaan pimpinan Barisan Nasional (BN), kawasan itu kini menjadi daerah yang pesat membangun dari segi ekonomi dan pendidikan.

-

Bertitik tolak pada 19 Feb, 2011, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak merasmikan majlis pecah tanah Universiti Teknologi Mara (UiTM), di Seri Mendapat di sini.

-

Kampus bernilai RM297 juta itu adalah antara usaha kerajaan BN membangunkan kawasan berkenaan sebagai hab pendidikan di negeri ini.

-

Kampus yang mampu menampung 5,000 pelajar pada setiap sesi akademik itu membuat pengambilan pertama pelajarnya pada 2014 dengan menawarkan kursus-kursus Sains Komputer dan Matematik serta Perladangan dan Agroteknologi di peringkat Diploma dan Ijazah Sarjana Muda.

-

Anggota Parlimen Jasin Datuk Seri Ahmad Hamzah bertekad memberi fokus untuk menjadikan daerah ini sebagai hab pendidikan dengan menyediakan pendidikan berkualiti tinggi dalam usaha melahirkan golongan intelektual yang mampu memberi sumbangan kepada negara pada masa hadapan.

-

Beliau yang yakin bahawa golongan terpelajar boleh dibentuk menjadi pemimpin yang berwibawa menegaskan bahawa: -UiTM Kampus Jasin dibina bukan sahaja bertujuan membangunkan sektor pendidikan, bahkan merancakkan lagi proses pembangunan di daerah ini.

-

Sumbangan Pembangunan

-

Ahmad berkata kewujudan kampus berkenaan bukan sahaja menyediakan pelbagai peluang pekerjaan kepada masyarakat malah meningkatkan pendapatan golongan usahawan setempat.

-

-Kerajaan sentiasa mengambil peduli mengenai kemajuan luar bandar dan penubuhan kampus universiti ini dapat memberi pendedahan kepada masyarakat tempatan tentang betapa pentingnya pendidikan dan itu penanda aras (kemajuan) kita.

-

-Ini merupakan perimbangan dalam proses pembangunan bagi memastikan penduduk luar bandar tidak ketinggalan dalam arus pembangunan, sekali gus melahirkan kumpulan intelektual dan profesional,- kata Ketua UMNO Bahagian Jasin itu kepada Bernama.

-

Ahmad berkata kampus itu juga membuka peluang kepada penduduk setempat meningkatkan pendapatan menerusi perniagaan berskala kecil dan sederhana seperti kedai makan, fotokopi, alat tulis dan dobi bagi memenuhi keperluan warga kampus berkenaan.

-

-Saya masih ingat lagi, dulu memang susah untuk mencari kedai dobi atau alat tulis sebelum wujudnya kampus ini. Kini tidak perlu lagi keluar daerah jika perlukan perkhidmatan berkenaan kerana pelbagai kemudahan sudah tersedia di sini,- katanya.

-

Ekonomi masyarakat setempat turut berubah iaitu daripada berasaskan pertanian kepada keusahawanan.

-

Demi Rakyat

-

Sebagai wakil rakyat, Ahmad sentiasa berusaha membimbing warga Jasin agar beralih kepada bidang baharu serta yang lebih menjamin masa hadapan menerusi penerapan nilai-nilai keusahawan.

-

-BN Jasin sentiasa berusaha membantu usahawan tanpa mengira saiz perusahaan kecil atau sederhana, agar mereka dapat memaju dan memperluaskan rangkaian perniagaan ke luar daerah,- katanya yang juga pengerusi Lembaga Minyak Kelapa Sawit Malaysia (MPOB).

-

UiTM juga memberi peluang kepada pelajar dan pensyarahnya untuk menyumbang kepada masyarakat setempat melalui program tanggungjawab sosial korporat (CSR) dalam usaha melahirkan modal insan seimbang bukan sahaja dalam bidang akademik malah sahsiah.

-

-Aktiviti kemasyarakatan ini menjadi platform pelajar dan pensyarah menyalurkan bantuan kepada golongan memerlukan dengan melakukan aktiviti bergotong-royong membersihkan surau, masjid, taman rekreasi, kubur dan kawasan persekitaran.

-

-Selain kerja-kerja amal, apa yang penting adalah warga UiTM Kampus Jasin dapat menjalin hubungan baik dengan penduduk setempat serta memahami kehidupan masyarakat di sekitar daerah ini,- katanya.
-Selain UiTM, terdapat sebuah lagi pusat pengajian tinggi iaitu Politeknik Merlimau yang mula beroperasi pada 17 Nov, 2002.

-

Dua Penggal

-

Pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-12, Ahmad menewaskan calon PKR Zulkefly Othman dengan majoriti 12,728 undi dan pada PRU13 pula beliau sekali lagi menang dengan majoriti 11,763 undi dengan menewaskan calon PKR Rahmat Yusof, masing-masing di Parlimen Jasin.

-

Daftar pemilih yang dikemaskini pada 30 Nov tahun lepas menunjukkan Melaka mempunyai 491,716 pengundi dan daripada jumlah itu 73,020 adalah pengundi Parlimen Jasin iaitu jumlah pengundi keempat paling ramai daripada keseluruhan enam kawasan Parlimen di negeri ini.

-

-Sepanjang dua penggal memimpin Parlimen Jasin, saya dapati berlaku perubahan minda rakyat di kawasan ini. Kita sentiasa berusaha mempertimbangkan cadangan untuk menyediakan pelbagai kemudahan awam lain bagi melengkapi dan memenuhi keperluan warga universiti serta masyarakat setempat,- katanya.

-

Beliau berkata jentera BN Jasin sentiasa bersedia untuk menghadapi PRU14 dan yakin untuk mempertahankan kerusi Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (DUN) dalam pilihan raya yang dijadualkan berlangsung tidak lama lagi.

-

-Kita bersedia menghadapi apa juga kemungkinan yang bakal mendatang. Walaupun jika perlu bertanding empat penjuru sekali pun, rancangan kami adalah untuk tetap memberi tumpuan kepada kerja-kerja mendekati rakyat. Mana-mana hal yang boleh diselesaikan, kita akan laksanakan dengan kadar segera,- katanya.

-

Ahmad, yang juga Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Melaka, yakin dengan keupayaan BN untuk mengekalkan kerusinya di Jasin pada PRU14 akan datang.

Comments
 • news Image
  Sandro Doinitsin

  Curabitur erat est, dapibus quis molestie vitae, auctor elementum tellus

  13 march in 14:57
 • news Image
  Lera Shvets Sandro Doinitsin

  Curabitur erat est, dapibus quis molestie vitae, auctor elementum tellus

  13 march in 14:57
 • news Image
  Alla Rozanvo Sandro Doinitsin

  Curabitur erat est, dapibus quis molestie vitae, auctor elementum tellus

  13 march in 14:57
 • news Image
  Lera Shvets Sandro Doinitsin

  Curabitur erat est, dapibus quis molestie vitae, auctor elementum tellus

  13 march in 14:57
Leave Comment